Andorra Telecom adverteix d’una estafa amb missatges enganyosos utilitzant el seu nom

Els missatges enganyosos notifiquen als receptors sobre la imminent desactivació del seu compte de correu i els insten a fer clic en un enllaç.

Per Georgina Prat Marrasé - 26/01/2024

Andorra Telecom, la companyia de telecomunicacions semipública, ha emès una declaració a través de les seves xarxes socials per alertar els usuaris sobre un intent d’estafa en línia que està circulant. Aquesta té com a objectiu enganyar als usuaris fent-se passar per administradors del domini de correu.ad, propietat d'Andorra.

 Els missatges fraudulents adverteixen als destinataris que el seu compte de correu serà desactivat i els pressionen per fer clic en un enllaç proporcionat per tal de reactivar-lo. Andorra Telecom ha informat que aquests missatges són completament falsos i que la meta dels ciberatacants és obtenir les credencials d'accés dels usuaris després d’agafar-los desprevinguts.

La recomanació de l'empresa és clara: si algun usuari ha rebut aquest tipus de correu i ha fet clic a l'enllaç proporcionat, és crucial que canviï immediatament la seva contrasenya d'accés per prevenir possibles accessos no autoritzats al seu compte.

Com s’observa, en l’era digital en què vivim, les amenaces cibernètiques són tan comunes com el clic d’un ratolí. Una de les pràctiques més pernicioses que han emergit en l’actual escenari digital i tecnològic, és el phishing, el tipus d’estafa que hem comentat anteriorment i que cada dia causa estralls a escala mundial. A mesura que més i més individus cauen víctimes d'aquest intrincat sistema de trampes virtuals, és crucial proporcionar guies que ajudin a protegir-nos d'aquesta amenaça.

El phishing és com un depredador astut que es disfressa amb la pell de la confiança. Ja no es limita als seus inicis com a correus electrònics dubtosos; ha evolucionat fins a arribar a les xarxes socials, missatgeria instantània i altres canals de comunicació. Les estafes es presenten sota diferents formes, com correus electrònics que semblen provenir d'empreses legítimes - com en el cas d’Andorra Telecom - comunicats oficials d'organitzacions reconegudes o fins i tot missatges que insinuen la necessitat urgent d'una acció.

 Per això, des de TdA, volem oferir-vos una ruta de resiliència per evitar caure en aquest tipus de paranys:

  1. Desconfiar sempre de l’enllaç: Si un correu electrònic o missatge inesperat us insta a fer clic, és millor resistir la temptació. Verifiqueu la seva autenticitat directament a través del lloc web oficial de l'entitat en qüestió.
  2. Verificar l'adreça de correu electrònic: Observeu atentament l'adreça de correu electrònic de l'emissor. Les diferències subtils en l'ortografia o dominis poden ser indicadors crucials d'un intent dephishing.
  3. Mantenir actualitzades les contrasenyes: Canviar les contrasenyes regularment és com un escut que protegeix el vostre compte. Mai utilitzeu les mateixes credencials per diversos llocs web i sempre opteu per combinacions segures.
  4. Utilitzar autenticació en dos passos: Activeu sempre que sigui possible l'autenticació de doble factor (2FA). Aquesta capa addicional de seguretat dificultarà enormement als pirates informàtics l'accés al vostre compte, fins i tot si han aconseguit la vostra contrasenya.
  5. Educar-vos i ajudar als altres: La informació és el millor dels antivirus. Compartiu aquest coneixement amb familiars i amics per crear una xarxa de consciència contra el phishing.

Com s’ha pogut veure, enfrontar-se als perills cibernètics no és només una responsabilitat individual, sinó una tasca col·lectiva. Empreses com TdA, tenim la tasca de redoblar els nostres esforços per educar usuaris, implementar mesures de seguretat avançades i mantenir-nos a l'avantguarda contra aquestes amenaces creixents.

El phishing pot ésser aturat, però només amb una combinació de vigilància individual i un compromís global per part de les empreses, les organitzacions i la societat en general. Amb cada clic caut, l'usuari pot optar per defensar-se i, així, afavorir un entorn digital més segur per a tots.

Font de la imatge: FreePik